Cum să tipărești direct de pe telefonul tău

Cum să tipărești direct de pe telefonul tău

on Aug 30 in Diverse, Software by

Ați avut nevoie vreodată să tipăriți un document de pe telefon și nu aveți chef  să-l mai transferați pe calculator? Sau poate sunteți în vacanță pe plajă și vreți să le faceți în ciudă colegilor de birou? Nimic mai simplu, vă faceți o poză și o tipăriți direct pe imprimanta din birou. Și o dată cu apariția tabletelor nevoia de a tipări de pe Android crește din ce în ce mai mult.

Există două căi pentru a rezolva problema: aplicații dedicate puse la dispoziție de fabricantul imprimantei, în dacă există și dacă modelul tău de imprimantă este suportat, sau Google Cloud Print care funcționează atât direct cu imprimante ePrint de la HP, sau cu orice imprimantă dar cu ajutorul unui calculator și Google Chrome.

Prima încercare a fost de a tipări în rețeaua locală pe o multifuncțională Samsung CLX-3170. E un model entry level de multifuncțională laser color, conectat în rețea și vechi de vreo 3 ani, dar am avut plăcuta surpriză să constat că aplicația Samsung Mobile Print a recunoscut imprimata instantaneu iar tipărirea a funcționat perfect  din prima, fără nici un fel de setări. Tipărește imagini, PDFuri, documente din Google Docs, Facebook, pagini de web. Mai mult de atât scanerul funcționează și el impecabil. Chiar nu am ce să comentez. Chiar și ADFul a funcționat pentru a scana mai multe pagini automat și a generat un PDF pe telefon. Nici măcar pe Windows sau OS X nu mi-a fost atât de ușor să folosesc această multifuncțională. Deci dacă aveți acasă sau la birou o imprimantă sau multifuncțională Samsung conectată în rețea vă recomand să instalați Samsung Mobile Print și puteți avea supriza să o recunoască și să funcționeze instataneu.

Există aplicații și de la ceilalți mari producători de imprimante, găsiți linkurile la sfârșitul articolului, dar din păcate nu am avut cum să le testez. O altă soluție pentru a tipări în rețeaua locală pe orice imprimantă este PrintBot, dar acesta este limitat la 3 documente pe lună, sau costă 12.70 Lei în versiunea nelimitată, dar nu poate tipări decât imagini și PDFuri.

Am testat și cea de a doua variantă pentru că oricum folosesc Google Chrome, calculatorul meu funcționează 24/7, iar imprimantele mele HP sunt prea vechi pentru a suporta cealaltă metodă. Este destul de simplu de activat și folosit. Aveți nevoie de Google Chrome, dacă nu îl folosiți deja merită să-l încercați, probabil este cel mai bun browser. Apoi mai aveți nevoie de un cont Google (Gmail sau Google Apps), dar având un telefon Android e aproape imposibil să nu aveți deja un cont Google. În Chrome mergeți în Preferințe > În culise și ultima opțiune de jos este Google Cloud Print pe care trebuie să o activați. Acesta va recunoaște automat imprimantele pe care le aveți instalate. Versiunile mai recente de Cloud Print permit chiar partajarea imprimantei cu alte persoane, deci chiar puteți să vă lăsați prietenii să tipărească la voi, sau să le tipăriți părinților fotografiile din concediu direct la ei acasă. Partea grea este gata, acum mai aveți nevoie de o aplicație Android care știe să tipărească în cloud și le-am testat pe cele mai populare două: Easy Print și Cloud Print dar învingătoare a ieșit Cloud Print.

Ambele sunt gratuite dar afișează reclame, au funcționalități similare, dar Cloud Print este mai bine finisată și deja are experimental și funcții de setare a proprietăților imprimantei, plus posiblitatea de a cumpăra o cheie premium pentru a scăpa de reclame. În Easy Print trebuie să introduci manual contul și parola Google, pe când Cloud Print citește conturile definite în telefon. Fotografii, PDFuri am tipărit fără probleme, în schimb la fișiere Excel deja a au dat rateu. Problema nu este în aplicații în sine ci în sistemele Google pentru că fișierul este trimis pe serverele care generează și previewul de atașamente din Gmail. Fișierul meu de test îmi genera doar o pagină ce conținea “Worksheet 1: Sheet1″. Același lucru se vede și în preview pe Gmail, doar că acolo mai există și pagina 2 care chiar conține datele mele, numai că pe acelea nu le tipărește. Oricum tehnologiile acesta încă sunt în stadiu Beta, sigur situația se va îmbunătăți în timp.

Concluzie

Deși domeniul tipăririi de pe telefoane și tablete Android încă este la început mi-a fost destul de simplu să tipăresc ceva pe oricare dintre cele 3 imprimante din birou. Vă recomand să încercați aplicațiile native oferite de producătorul imprimantei, cel puțin experiența mea cu aplicația de la Samsung a fost excelentă. Google Cloud Print promite foarte mult și în viitor probabil va fi cea mai bună soluție, dar momentan încă are unele probleme.

În final vă propun o aplicație distractivă, numită PrinterHack ce permite modificarea mesajului standard ce este afișat pe imprimantele ce au un display LCD. Am testat pe HPuri și funcționează perfect, probabil va merge cam pe orice imprimantă departamentală. Imaginați-vă fața colegilor când vor găsi afișat pe imprimantă INSERT COIN, FARA PRINTURI PERSONALE sau CHEMATI SERVICE.

 

 

Aplicații gratuite de la producători pentru a tipări direct la imprimante în rețeaua locală

Aplicații generice de tipărit în rețeaua locală

Aplicații pentru tipărit în Google Cloud Print

 

There are no comments yet, add one below.

Leave a Comment