Cum afli ce aplicații consumă bateria?

Cum afli ce aplicații consumă bateria?

on Aug 31 in Review, Software by

Recomandat androizi.roErai mulțumit de cât ținea bateria telefonului tău. Ai instalat câteva aplicații și la un moment dat ai observat că spre seară deja rămâi fără baterie deși în mod normal te ținea până noaptea târziu, sau chiar până a doua zi. Ai dezinstalat o parte din aplicații și nimic nu s-a schimbat, ai oprit GPS, WiFi, Bluetooth și cu toate astea telefonul tot moare prea repede.

Soluția: Watchdog

Există o aplicație care a fost gândită exact pentru a preveni sau rezolva situații de genul acesta. Se numește Watchdog și ceea ce face este să urmărească procesele din background și să raporteze ce anume procese folosesc prea multe resurse, omorând bateria. Aplicațiile care cauzează probleme de obicei rămân blocate într-un ciclu infinit, sau așteptând după condiții care nu se îndeplinesc niciodată și folosesc prea mult procesor. În momentul în care o aplicație folosește procesorul peste un anumit prag, care se poate modifica, Watchdog va restarta respectiva aplicație și astfel o scoate din starea în care produsese probleme.

 

 

Notificări

Unele aplicații pur și simplu consumă prea multă baterie prin design, sau sunt prost scrise așa că oricâte restarturi tot nu vor rezolva problema. Watchdog are posibilitatea de a da notificări atunci când o aplicație consumă procesor peste un anumit prag. Dacă una din ele folosește resursele în mod excesiv în mod repetat atunci singura soluție este să o dezinstalați dacă vreți ca bateria să țină mai mult.

Există o versiune Watchdog Lite care este gratuită și pe lângă ea mai există și versiunea completă care costă 10.18 Lei. Față de versiunea Lite, cea completă nu afișează reclame și are două funcții interesante în plus. Prima este whitelist, adică o listă de aplicații excluse de la monitorizare pe care Watchdog nu le restartează niciodată. Cea de a doua funcție este opusul primei, mai exact un blacklist. Aplicațiile care știți că vă cauzează probleme dar totuși nu doriți, sau nu puteți să le dezinstalați (aplicațiile cu care vine telefonul nu pot fi dezinstalate decât pe un telefon cu root) le puteți pune în blacklist și fiecăreia îi atribuiți un nivel maxim de consum de procesor. În momentul în care nivelul este atins Watchdog restartează respectiva aplicație.

Poate ați observat că în tot articolul folosesc termenul restartat, nu oprit. Asta pentru că începând cu Froyo (2.2) Google a modificat Android astfel încât aplicațiile să nu mai poată fi oprite complet. Chiar dacă oprești o aplicație sistemul o va reporni automat, probabil imediat. Acesta este și motivul pentru care singurul mod de a scăpa complet de probleme cauzate de o aplicație proastă este să o dezinstalați.

Am folosit Watchdog câteva zile și am constat că telefonul meu este “curat”. Singura aplicație care ocazional depășește 10% utilizare procesor este HTC Sense, dar nu e de mirare ținând cont câte lucruri face.

There are no comments yet, add one below.

Leave a Comment