Internet pe telefon/tabletă în afara țării

Internet pe telefon/tabletă în afara țării

on Sep 06 in Diverse by

Dacă sunteți ca mine total dependent de Internet și intrați în sevraj dacă stați fără mai mult de câteva ore am pentru voi o soluție mult mai ieftină decât roamingul de date atunci când sunteți în concediu. În cazul de față în Bulgaria.

Eu am cărat după mine și telefonul și tableta – chiar și un laptop, dar asta nu are legătură cu tema noastră. Dacă nu aveți sau nu vreți să cărați după voi o tabletă vă recomand să vă luați cu voi un telefon mai vechi care eventual zace nefolosit prin casă. Asta pentru că în concediu cel mai avantajos este să vă cumpărați o cartelă prepay de internet. Eu am folosit cartela de date în tabletă și am lăsat telefonul cu SIMul meu obișnuit. Dar dacă nu aveți o tabletă la voi introduceți SIMul de date în telefonul Android și ca totuși să puteți să vorbiți și la telefon cartela normală o puteți pune într-un telefon mai vechi.

În Bulgaria oferta de la M-Tel a fost rezonabilă: 14.90 leva (aprox 30 Lei) pentru un SIM cu 400MB valabili 120 zile. În plus am mai primit încă 400MB la activarea cardului dar care erau valabili doar 30 zile, sau așaceva. SIMurile și creditul dacă e cazul se pot cumpăra doar din magazinele M-Tel, în benzinării sau chioșcuri de ziare etc, nu o să găsiți, așa ca la noi. Găsiți aici ofera M-Tel, folosiți Google Translate, nu au versiune în engleză. SIMul acesta l-am cumpărat în iulie când am stat 3 zile în Bulgaria și l-am folosit și acum când am stat 5 zile și chiar în ziua în care am plecat s-a terminat creditul. Bine, acum am avut și WiFi la hotel, este drept, așa că l-am folosit doar când umblam prin oraș. Dar Google Maps a fost extrem de util prin centrul Varnei în zona pietonală încercând să ne orientăm, sau când navigam pe străzile cu sens unic din centru căutând un restaurant turcesc bine ascuns dar cu mâncare excelentă.

În Germania am folosit o cartelă prepay de la Vodafone, care a costat 12.95€ pentru 7 zile (maxim 1GB). Avantajul este că puteți folosi chiar și un modem (stick) de la Vodafone România dacă aveți unul, doar puteți SIMul de Germania în el. Dar nu cred că aveți nevoie pentru că toate dispozitivele Android 2.2+ suportă tethering. Adică pot fi făcute să funcționeze ca un router WiFi care folosește cartela de date pentru conexiunea internet.

Dacă aveți de dat ceva telefoane probabil cea mai bună variantă este să folosiți Skype sau un abonament VoIP cu o aplicație SIP prin WiFi. Aveam WiFi la hotel, dar în Varna în oraș era foarte simplu să găsești o conexiune WiFi gratuită și mai nou am observat că unele benzinării OMV au WiFi. Eu am un număr VoIP de la SmartCall și parcă sună mult mai bine 9 cenți/minut în orice rețea GSM decât 35 cenți/min cât costă roamingul Vodafone. Am folosit CSipSimple, o aplicație gratuită (și OpenSource) pentru telefonie SIP și am fost extrem de mulțumit de ea. Are presetări pentru toți providerii majori de VoIP, sau poți introduce setările manual, în mod simplu, sau avansat. A funcționat din prima, fără nici o problemă pentru mine. Aplicația poate fi setată dacă să funcționeze doar pe WiFi sau și pe 3G și dacă dorești poți și primi apeluri.

 

Așa că până intervine Uniunea Europeană să le impună operatorilor niște tarife decente și pentru roamingul de date, cum au făcut pentru voce, aceasta este soluția pentru dependenții de Internet.

There are no comments yet, add one below.

Leave a Comment