Microsoft, decada pierdută

Microsoft, decada pierdută

on Iul 27 in Fără categorie by

Într-un articol interminabil Vanity Fair analizează căderea Microsoft din ultima decadă. Acum ceva timp Microsoft domina lumea tehnologiei și era cea mai bogată corporație din lume, dar din 200 lucrurile s-au schimbat, cu Google, Apple și Facebook întrecându-i în toate domeniile în care au intrat în competiție directă.

Lucrurile s-a schimbat atât de mult încât azi Microsoft câștigă mai puțini bani decât aduce iPhone-ul pentru Apple. Nu, nu este o greșeală, Microsoft cu toate produsele sale (Windows, Office, Xbox, Bing, Windows Phone etc) a avut vânzări de 17.4 Miliarde USD în primul trimestru, iar iPhone pentru aceeași perioadă a înregistrat vânzări de 22.7 Miliarde USD. În 2007 Steve Ballmer declara că iPhone-ul nu are nici o șansă șă câștige o cotă de piață semnificativă și că iPod este un brand puternic, nu Apple.

Autorul articolului aruncă vina în special asupra CEO-ului Steve Ballmer, omul care l-a urmat pe Bill Gates la conducerea Microsoft și pe birocrația ce s-a format în Microsoft. În timp ce Gates este un geniu tehnic, Ballmer întodeauna a fost un businessman, iar asta s-a văzut în numeroasele sale previziuni ridicol de greșite. Foști angajați Microsoft chiar au declarat că se simțeau stânjeniți când auzeau previziunile lui Ballmer care erau evident greșite chiar din momentul în care le făcea și din păcate acestea s-a resimițit și în direcția pe care firma a luat-o.

În ceea ce privește birocrația din cadrul Microsoft cele mai grave efecte au fost pierderea contactului cu realitatea de către management, timpul foarte lung necesar pentru luarea deciziilor și sistemul de management “stack ranking”. Un exemplu proeminent este răspunsul Microsoft la iPod. Apple a lansat iPod-ul în 2001, iar 2 ani mai târziu conducerea Microsoft încă nu știa cum să reacționeze. În 2003 Bill Gates scria unui grup de manageri Microsoft că nu crede că ei o să reușească să convingă publicul să treacă la un sistem Microsoft, pentru că toate cunoștințele sale au deja un iPod care le place foarte mult și care este încărcat deja cu mii de cântece. Într-un final, în noiembrie 2006 Microsoft lansează Zune, dar nici 2 luni mai târziu Steve Jobs anunța primul iPhone…

Citiți articolul integral

There are no comments yet, add one below.

Leave a Comment